Pähkinä purreksi

Saksanpähkinöiden kuorista voi helposti väkertää mainioita pursia (pieni purjealus)! Niitä on oiva uittaa lammikoissa, puroissa tai vaikka lavuaarissa, jos ulkona sataa. Virtaava vesi kutsuu kilpailuun: merkitse oma lippulaivasi numerolla, nimellä tai vaakunalla ja haasta kaverisi veneet kilpaseilaukseen. Kevyet veneet pinkovat kovaa vauhtia, mutta joku saattaa takertua esteisiin, toinen täyttyä vedellä ja kolmas joutua merirosvojen pauloihin. Kuka pääsee maaliin ensimmäisenä?

saksanpahkina

 

Pursien rakentaminen on yksinkertaista: pelkkä kuorikin kelpaa. Seuraava tapa on vain yksi monista – ehkä keksit paremman!

Pähkinät saa nätisti halki joko veitsellä tai pähkinänsärkijällä varovasti pusertamalla puolikkaiden liitoskohtaa. Syö pähkinä! Poista epäsiistit osat puolikkaiden sisältä joko veitsellä, hiomapaperilla tai käsin.

Tiputa pisara liimaa (erikeeper yms.) puuhelmen reikään ja työnnä sinne cocktailtikku. Jätä helmi tikun toiseen päähän. Kun liima on kuivunut, hio hiomapaperilla helmen toinen puoli tasaiseksi. Nyt tikku pysyy pöydällä pystyssä helmen varassa.

Askartele lippu paperista. Voit leikellä, piirtää, mitä vain! Kunhan lipusta ei tule liian painava. Helppo tapa on leikata paperista pitkä luiro ja taittaa se kuin kirjan kansiksi. Kun tikun asettaa keskelle luiroa ja lisää liimaa ”kansien” väliin ja painaa kiinni, niin lippu syntyy kuin itsestään. Huomaa, että voit tehdä myös useamman maston.

Lopuksi liimaa puuhelmi tikkuineen ja lippuineen pähkinänpuolikkaan pohjalle. Tässä vaiheessa pikaliima on erittäin toimiva vaihtoehto!

 

 

 

Omia pursiani kokeilin Turun Vanhalla Suurtorilla Kain Tapperin Ajan virta-taideteoksessa (2000). Se on 70 metrin rautamuuri, jonka harjalla virtaa jatkuvasti vesi. Keveästi purret etenivät ja oli niin hauskaa, että piti palata uudestaan päivän valossa (ensimmäinen uitto tapahtui yön hämärissä).

IMG_5786

Alkutilanne

 

IMG_5427

Yöllinen takaa-ajo

 

IMG_5905

Äyskäreille töitä!

 

IMG_5901

Karille ajanut!

 

IMG_5857

Kumpi voittaa?

Kiitos Mikalle ja Hetalle

Mainokset