Ajan herruus – time lapse

TIME LAPSE eli ajastettu kuvaus on vanha temppu nopeuttaa aikaa. Aurinko saadaan laskemaan, kukat kuihtumaan ja matolle kaatunut vesi kuivumaan parissa sekunnissa. Tarvitset siihen kameran, kuvattavan kohteen ja kokeneemman apua laittamaan kuvatut kuvat videopätkäksi. Voit myös käyttää web-kameraa, läppäriä ja netistä ladattavaa ilmaisohjelmaa*.

Asettele kamera niin, että kohde näkyy mukavasti kuvassa ja kiinnitä kamera hyvin. Jos käytät jalustaa, niin teippaa jalusta kiinni lattiaan. Jos kamera on tuolin tai pöydän päällä, teippaa se siihen varovaisesti. Ole huolellinen koko kuvauksen ajan, ettet heiluta kameraa. Vähän se aina tärähtää kuvaa ottaessa, mutta se ei ole niin vakavaa. Jollet omista kameran virtajohtoa, kamera on hyvä sulkea kuvien ottamisen välillä, ettei akku kulu loppuun. Web-kamerassa ei ole tätä ongelmaa.

Ota aluksi monta kuvaa, ainakin 6-12 kappaletta. Sen jälkeen voit napsia niitä haluamallasi tahdilla. Voit ottaa kerralla 1-4 kuvaa ja pitää sitten pienen tauon. Jos haluat olla huolellinen, voit ottaa säännöllisesti yhden kuvan joka minuutti tai joka kolmas tunti riippuen kuinka nopea tapahtumasi on. Hyvän nopeuden löydät parin testin jälkeen. Ota lopuksi samaiset 6-12 kuvaa, niin videona kuva pysähtyy kivasti.

Sekunnissa on 25 kuvaa. Eli tarvitset paljon kuvia lyhyeenkin videoon. Time lapsessa ei tarvitse kuitenkaan liikuttaa itse mitään niin kuin animaatiossa yleensä, joten sen tekeminen on helppoa. Vaatii vain kärsivällisyyttä. Voit vaikka tehdä värityskuvia samalla tai katsoa piirrettyjä.

Tässä kaksi esimerkkiä!

ruoho

hedelmasalaatti

Rairuohoa kasvatin monta päivää ikkunalaudalla. En herännyt öisin napsimaan kuvia tai palkannut ketään tekemään sitä silloin, kun olin töissä. Siksi rairuohovideo on jäävideota on nykivämpi. Kuva välkkyy, koska osassa kuvissa paistaa aurinko ja osassa ei. Teippasin tipuset kiinni, mutta silti yhtä ujostutti niin, että painoi päänsä piiloon.

Jäävideota varten laitoin appelsiinimehua, marjamehua, colaa ja smurffilimua jääpala-astiaan ja pakkaseen yön yli. Ne sulivat lautasella noin tunnissa. Jäät eivät tarvitse aurinkoa kasvaakseen, niin pystyin kuvaamaan illalla lampun valossa. Näin valot eivät välky niin pahasti.

Kun kuvatut kuvat pyörittää toiseen suuntaan, näyttäisi että jää ilmestyy lautaselle ja multa imee rairuohon takaisin. Kun laitat molemmat suunnat peräkkäin, videota voi luupata loputtomiin.

 

Muita mukavia time lapse-ideoita:

– jäädytä marjamehua kumihanskassa: kuvaa, kuinka verinen käsi sulaa!

– maalaa lakanaan vedellä kummituksia ja kuvaa, kuinka ne katovavat kuivuessaan!

– kuvaa, kuinka pikkusiskosi syö puurolautasen tyhjäksi.

– poimi leskenlehtiä tai muita kukkia maljakkoon ja kuvaa, kuinka ne kuihtuvat.

 

* Ilmaisohjelma kaikenlaisiin kivoihin animaatiokokeiluihin: monkeyjam.org

Sen käyttöohjeet löytyvät helposti ja käyttö on varsin yksinkertaista. Äiti ja isä voivat auttaa asentamisessa ja ohjelman opettelussa.

 

 

Mainokset