Taumatrooppi

Tänä vuonna suomalainen animaatio täyttää 100 vuotta! Juhlan kunniaksi Hyrskynmyrskyssä julkaistaan animaatioaiheisia askarteluohjeita ja tehtäviä.

Aloitamme aivan alusta, muinaisuuden hämäristä, liikkeen illuusiosta. Animaatiossa ei nimittäin oikeasti ole yhtäkään liikkuvaa kuvaa, vaan aivan tavallisia pysähtyneitä piirroksia tai valokuvia peräkkäin. Liike syntyy katsojan pään sisällä, kun nopeasti peräkkäin nähdyt kuvat yhdistyvät. Tätä ihmettä voit kokeilla itse askartelemalla taumatroopin, jossa kaksi kuvaa yhdistyvät samaksi. Taumatrooppi on yksi optisista leluista, jotka edelsivät elokuvan ja animaation keksimistä. Niillä on mielikuvitusta kiihottavia nimiä kuten zoetrooppi ja praksinoskooppi.

Sivun alalaidan kuvapohjia klikkaamalla voit ladata tulostettavat tiedostot.

taumatrooppi5

OHJEET:

taumatrooppi1

-Tulosta kuvat joko värillisenä tai mustavalkoisena (ja väritä). Voit myös piirtää kuvat itse samankokoisille pyöreille papereille.
-Leikkaa kuvat irti ja leikkaa kartongista saman kokoinen ympyrä.

taumatrooppi2

-Asettele kuvat kartongin molemmille puolille niin, että kun käännät taumatrooppia sivuttain (kun kirjan sivua), on toinen kuva ylösalaisin. Voit kiinnittää kuvat ensin esim.klemmarilla ja varmistaa, että ne on aseteltu oikein. Reunoissa olevien merkkien pitäisi osua jotakuinkin päällekkäin.
-Liimaa kuvat paikoilleen ja leikkaa reunat siisteiksi.

taumatrooppi3

-Tee reiät merkkien kohdalle rei’ittimellä tai isolla neulalla.
-Pujota rei’istä läpi kumilenkit tai nauhat
-Pyörittele kuvaa nopeasti, niin näet linnun häkissä, kummituksen kissan vieressä tai itse piirtämäsi illuusion! Ilmiö ei näy valokuvissa hyvin, sitä on kokeiltava itse.

taumatrooppi4

taumatrooppi_pohja_v taumatrooppi_pohja_mv

Linkkejä:

100 vuotta suomalaista animaatiota

Kauniita ja hauskoja vanhoja taumatrooppeja

Mainokset